BLI VOLONTÄR

Vill Du vara med och hjälpa?

I stora delar av världen lever människor med dålig oral hälsa, vilket ofta är ett tecken på fattigdom och bristfällig kunskap inom ämnet. Att utveckla och förbättra munhälsa på lång sikt tar tid. I det långa loppet är det varje volontärs insats som leder till det bättre. Att vara volontär innebär att man åker iväg och arbetar i någon form av hjälpprojekt utan lön.

Tandläkare utan gränser samarbetar med Burkina Faso, Filippinerna, Zimbabwe, Etiopien, Nepal och Tanzania.

Som volontär hos TLUG måste du vara beredd att arbeta hårt, ofta under enkla förhållanden. I gengäld får du får en nyttig och annorlunda erfarenhet, möjlighet att leva i en annan kultur och att lära känna nya människor. Du kommer med all sannolikhet att känna både glädje och stolthet över att göra en insats någonstans där det verkligen behövs. Två gånger per år skickar TLUG ut volontärer till sina projekt. Vi åker i grupper och projektet löper under två veckor.

Den orala hälsan är inget som prioriteras högt i utvecklingsländerna även om ett klart samband ses mellan oral hälsa o livskvalitet. Kopplingarna mellan oral hälsa och sjukdomar så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt är dokumenterade.

När levnadsstandarden höjs kommer också välfärdssjukdomarna öka och vi ser det bl.a. som en snabb ökning av karies hos barnen.

Vårt mål är att öka medvetenheten om sambandet mellan god kost, tandborstning, fluor och karies/parodontit, men vi försöker också få in ett allmänt hälsoperspektiv på vår information då vi vet vad tobak och alkohol ger för effekter på vår hälsa.

Vill Du vara med på resan och göra en insats? Skicka in en intresseanmälan eller ställ dina frågor genom att fylla i formulären nedan.

Många av era frågor kan säkert besvaras genom att ni läser under ”Frågor & Svar” samt under ”Reseberättelser”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail