ZIMBABWE

TLUG söker  volontärer till vårt projekt i Zimbabwe

Senaste dag för ansökan 5/3 2018
Arbetsveckor 26 och 27 dvs 25/6 – 6/7.

Avresa från Sverige mitten/slutet av vecka 25

 


Zimbabwe ligger i södra Afrika och begränsas i söder av Limpopofloden och i norr av Zambezifloden samt gränsar mot Botswana, Zambia, Sydafrika och Mocambique. Landet har ingen kustlinje och ligger på en högplatå med huvudstaden Harare på ca 1530 möh. Befolkningen består av drygt 13 miljoner (2012) och över 60% är under 25 år. Officiella språk är engelska, shona och ndebele. Landet har drabbats hårt av AIDS och det har ekonomiskt belastat hälsosektorn hårt. Tandläkarutbildningen är 5-årig och dessutom utbildas ”Dental therapists” som har en 3-årig utbildning. Totalt finns det 310 tandvårdspersonal i landet.

Vår samarbetspartner för TLUG är dr Advance Chingwena verksam på United Methodist Dental Clinic i centrala Harare samt lärare på tandläkarhögskolan. Svenska tandläkare har varit verksamma på kliniken sedan 1970-talet med ett uppehåll kring självständigheten i början av 1980-talet. Ute i landet finns det tre satellitkliniker Old Mutare och Mutambara i öster mot Mocambique och Nyadire nordost om Harare. Där finns skolor och sjukhus och många människor som bor på områdena.

TLUG har sedan 2009 varit verksamma i Zimbabwe med arbete på klinikerna ute i landet. Förebyggande arbete på skolor med lärare och barn har varit grundstenen i arbetet men naturligtvis ingår akuta behandlingar på klinikerna där köerna är långa varje gång de svenska tandläkarna är där. Visst samarbete har förekommit med tandläkarhögskolan i Harare och på Newlands AIDS klinik också i Harare.

Volontärresorna brukar pågå i cirka två veckor i februari och juni-juli. Allt för att passa in då det finns barn och lärare på skolorna.

Vi började resa till Zimbabwe 2009 med första grupp i januari det året och sedan dess har det varit två grupper varje år. De ställen som vi har arbetat på är Old Mutare och Mutambara i den östra delen av landet där det finns skolor med 2000 elever och sjukhus med mkt patienter.

old mutare1

 En enda gång har vi besökt Nyadire nordöst om Harare och där finns detsamma vad gäller skolor och sjukhus förutom att det finns också en lärarhögskola. Svenskar har byggt upp tandvården inom United Methodist Church både i Harare och ute på landsbygden sedan 1980-talets mitt. Då var tandvården SIDA-stödd men alltsedan 2003 har kliniken som vi samarbetar med klarat sig helt och hållet på egen hand trots det mycket svåra ekonomiska läge som rått i landet.

nyadire

Källor:

WHO

Adams K. Zimbabwe: an eyewitness account. BMJ; British Medical Journal.

Tandborstningsprojekt (Rapport)

BILDGALLERI

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail