Tandläkare Ulf och Camilla Önnby har arbetat i Senegal. Om du vill veta hur det är att arbeta just i detta land kan du läsa deras reseberättelse. Du kan även kontakta Lena Irwe: lena@tandlakareutangranser.se vid intresse.

RESEBERÄTTELSE 

Vi är ett tandläkarpar som alltid haft en önskan att arbeta som volontärer. När vår privatpraktik avvecklades anmälde vi vårt intresse till TLUG. Resan gick till Zimbabwe i Mutambara. Upplevelsen gav mycket och vi ville göra mer, genom TLUG fick vi kontakt med AKA. och Erling och Ingri Svenungsson .Det är en humanitär hjälporganisation, från Varberg och Alsace ,sedan 15 år tillbaka, riktad mot en ort, Kébemèr i Senegal.

Senegal är en stabil demokrati utan religiösa eller etniska motsättningar, halva Sveriges yta med 13 miljoner inv. Den lägsta frekvensen av HIV i hela Afrika, endast 2%.

Tack vare AKAs insatser finns toaletter ,vatten och skyddande murar på nio skolor. Till sin hjälp i detta arbete har det funnits en engagerad rektor Sophie. Det är nödvändigt att ha någon   förtroendefull person med lokal kännedom En tandläkarpraktik med två unitar har också installerats av AKA. Mamadou Mbay, tandläkaren, har arbetat där sedan 2005 och med hans hjälp startade AKA ett fluorprojekt i en av skolorna samma år. Barnen fick tandborstinstruktioner och fluorsköljning en gång per vecka. Allt sköts av utbildad och intresserad skolpersonal, med Mamadou som huvudansvarig. Barnen undersöks en gång per år av honom och får sina skador reparerade, utan kostnad, eftersom det är ett projekt. Hälsoministeriet är mycket tacksamma och engagerade i projektet.

För två år sedan åkte vi ner, för första gången ,tillsammans med två tandläkarstudenter från KI. De skulle göra ett examensarbete, och utvärdera effekten av fluorsköljningen. Vi undersökte en annan skola , med 400 barn i åldrarna 6 till 14 år ,som aldrig fått någon information om tandhälsa ,med skolan som fått sköljningar. Resultatet var enastående, nästan 40 % kariesreduktion!

Vi bestämde att en uppföljning skulle göras på ytterligare två skolor. Fluorgranulat tillverkas inte längre, så nu blev det daglig tandborstning med fluortandkräm under övervakning av ansvarig skolpersonal. En lärare på varje skola är ansvarig för projektet och får en månadslön om året för insatsen. Till vår hjälp hade vi Sophie, som hade valt ut ansvarsfulla kolleger.Nästan 600 barn är med i projektet! Kunskapen om munhälsa sprids som ringar på vattnet! Två studenter från Umeå var med oss och ska göra ett examensarbete på det hela. Barnen undersöktes av oss, journaler skrevs och barn med stora behov fick tid hos Mamadou för behandling. Därefter delade vi ut tandborstar, namnade, och tandkräm till den ansvarige läraren. Tandkrämen är sponsrad från Henkel och tandborstarna är subventionerade från Te-Pe En informativ plansch med kostinformation hängdes upp i alla klassrum. Vi gav lärare och barn tandborstinstruktioner Sophie följer upp det hela med regelbunden kontakt med lärarna .Studenterna ska tillsammans med oss åka ner nästa år och följa upp projektet. Och om två år ska vi undersöka barnen igen och utvärdera effekten av vår insats. Man kan även jämföra effekten av tandborstinsatsen med fluorsköljningen.

Vi bodde hemma hos Mamadou, en lärares fru lagade vår mat. Upplevelsen var stor att komma så nära befolkningen. Underbart att få vara en del av detta projekt! Sprida kunskap om profylax känns väldigt viktigt, insatsen man gör kan bevaras för resten av livet och spridas. De flesta barn har tio syskon !

Härligt att få resa till en helt annan del av världen, med förutsättningar som totalt skiljer sig från våra, och komma tillbaka med en alldeles egen ,unik upplevelse i hjärtat.

Alla ni som funderar på att åka, gör det!

/Ulf och Camilla Önnby

Senegal 1 Screening Senegal Skola Senegal Brushing kids Senegal Senegal Screening Tandborstar Fisk Senegal Bus Senegal Marknad Senegal Strand Senegal Boat Senegal

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail