RESEBERÄTTELSE – LENA

RESERAPPORT FRÅN OSS I MUTAMBARA

Den 15 juli var det så dags för TLUGs andra volontärgrupp att bege sig till Zimbabwe. Nio glada volontärer träffades på Kungsgatan i Stockholm för att packa ihop material och instrument. 19 väskor och nio personer skulle sedan vidare till Arlanda och Harare. Vi kom alla fram och nitton väskor fick vi med oss genom tullen. Det visade sig emellertid vid incheckningen på hotellet i Harare att det inte var riktigt rätt nitton väskor vi fått med oss, men efter en tur tillbaka till flygplatsen löste det sig.

Första kvällen var vi hembjudna till Conny och Teina. Tack för gästfriheten! Andra dagen var vi på endags safari på Imire ca 2 timmars bussresa norr om Harare. Två timmar om bussen håller vill säga, vilket vår inte gjorde. Men det löste sig det också, fast Safarin blev lite förkortad då vi anlände något sent.

Söndagen packade vi om och fördelade våra väskor mellan Harare, Old Mutare och Mutambara. Tidigt måndag morgon bar det sedan av för åtta av oss.

Vi fyra med destination Mutambara var Rainer, Lisa, Karin o Lena

Mutambara är en ort som ligger ca 5 timmars bilfärd sydost från Harare. Metodistkyrkan driver här ett sjukhus och en liten tandklinik. Det finns många skolbarn i Mutambara, då barn från primary school ända upp till highschool går här. De flesta är boarding elever.

Boendet bestod av ett litet hus med två sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Detta delade vi fyra med Chris, läkarstudent från USA. Hushållet sköttes av Joscelyn, så vi behövde aldrig tänka på tvätt, matlagning eller städning. Att införskaffa mat fick vi däremot ordna på ett eller annat sätt, vilket krävde lite planering eftersom det inte fanns någon affär i Mutambara. Men inte ens denna duktiga kvinna, vår hushållerska Joscelyn, kund fixa el och vatten . Med andra ord el och vatten var bristvaror. Någon gång slog vi på stort och värmde vatten på spisen, satte oss i badkaret och ”hinkade” över oss så gott det nu gick och kände oss riktigt fräscha efteråt.

2010

På tandkliniken jobbade Farai som var tandterapeut (3 års utbildning). Normalt behandlade han 5 patienter per dag men nu när vi var här och behandlingen var gratis blev det betydligt fler, men inte fler än vi hann med dem. Behandlingen bestod mestadels av extraktioner men även lagningar och profylax. Vi var ute i skolorna och informerade barn och lärare om tandhygien och screenade samtliga barn där, ca 1200 st. Två dagar var vi också ute på sk Out-reach. Då packar man bilen med material och tänger och ger sig iväg ut på landet, ca 70-100 km utanför Mutambara. Endast extraktioner kan utföras vid dessa tillfällen då dessa ställen saknar tandkliniker. En dag blev i ombedda att följa med ut till en liten by vid namn Munyari med många skolbarn, för att där screena barnens tandstatus, ca 800 barn. Sköterskan på hälsokliniken hjälpte oss att registrera de barn som i kombination med mycket dålig tandstatus också hade tandvärk . Hon lovade att försöka hjälpa dessa barn till vår klinik i Mutambara. Då det inte fanns några pengar till transporter fick vi hjälpa dem med busspengar. Av de ca 25 barn som verkligen behövde akuthjälp, kom till slut endast 10.

Under våra två veckor i Mutambara hann vi med att behandla ca 500 patienter och ca 2000 skolbarn screenades . Lärarna och skoleleverna fick information om tandhygien, men även patienter som satt och väntade ”underhölls” med information om hur tänder och hälsa bör skötas.

Vi känner att mycket hanns med under dessa två veckor, men behovet är enormt.

Om ni undrar vad vi gjorde under helgen mellan våra två arbetsveckor, så var vi på en underbar Lodge, träffade de andra volontärerna och så DUSCHADE vi!

Välkomna att följa med oss ut nästa gång vi åker! Planerat är två veckor i månadsskiftet jan/februari och två veckor i mänadsskiftet juni/juli

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail