Namaste!
Nepal September 2016

Vi landade på Kathmandus flygplats förväntansfulla inför vårt uppdrag i Nepal.

Resan började med några dagar i huvudstaden som bjöd på vackra tempel, luftföroreningar, asiatisk mat och glada nepaleser.

 

 

Vårt första jobbuppdrag var i södra Nepal, mot gränsen till Indien. Vi var en grupp på 13 tandläkare och tandläkarstudenter från universitetet i Kathmandu (vi 3 svenskar och 10 Nepaleser) som åkte för att arbeta i Nawalparasi (Lumbini). Det var god stämning i bilen, det sjöngs allsång i flera timmar, nepaleserna sjöng Bollywood och vi sjöng svenska sånger. Det tog lång tid att ta sig mellan Kathmandu och Nawalparasi, 11 timmar bestämt. 21 mil var sträckan. Vilket ger en medelhastighet på 20 km/ timmen. Vägarnas skick var mer off road safari än vad vi skulle kalla motorväg. Dock var chauffören Pappu mycket duktig och det var inte en obehaglig resa. Men som ni säkert förstår bör man inte vara känslig för att bli åksjuk om man ska till Nepal.

 


I 40 graders värme jobbade vi under primitiva förhållanden på ett mindre sjukhus och på en skola i Lumbini. Utan el, bläster och sug utförde vi atraumatiska glasjonomerfyllningar och fluorlackade på löpande band. De nepalesiska kollegorna stod för screening och extraktioner.

 

 

Då vi hade jobbat klart bjöd Chitwan national park på spännande safari med bland annat krokodiler, noshörning, elefanter och apor.

Efter några dagars vila i Kathmandu var det dags för nästa Free Dental Camp. Vi åkte till vackra Ramechhap öster om Kathmandu. Aldrig tidigare hade det varit en tandläkare i byn där vi jobbade. Det berättades för oss att om människorna här fick tandvärk behandlades det med örter, antibiotika eller med ett glödgat spett hos smeden.

 

Nepaleser är väldigt gästvänliga människor som ofta är glada och skrattar. Landet är mycket vackert med sina höga berg. Tandvården i landet är eftersatt, speciellt på landsbygden där den på många ställen är obefintlig. Sockerkonsumtionen är hög vilket vi såg i skolorna där barnen har klubbor i munnen vid skolstart på morgonen. Kunskapen och uppfostran om munhygien har ett mycket stort behov av att förbättras.

 

3 tandläkare på pilotuppdrag för tandläkare utan gränser i Nepal
Cecilia Lindström, Sofia Settergren och Emil Axelsson

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail