Reseberättelse Mutambara, Zimbabwe 30 januari 2019 – 16 februari 2019

Urika Karlsson, tandsköterska

Det hela började med att våra chefer, på ett av våra möten, ställde en fråga om det fanns intresse att göra en insats med TLUG. Vi blev 5 stycken (Tdl Kjell Gustafsson, Tdl Malin Åström, Tdl Helen Lane och tandsköterskorna Rosie Gustavsson och Ulrika Karlsson) som beslutade sig för att följa med till Zimbabwe.

TLUG anordnade ett obligatoriskt möte där vi fick reda på upplägget, råd och tips samt säkerhetsinformation. Vi fick med oss packning med förbrukningsvaror som vi skulle ta med oss på resan.  Vi fick också träffa den andra gruppen som skulle vara stationerade i byn Old Mutare.

Vi skapade en WhatsApp grupp som vi använde för att hålla varandra informerade och som vi senare även använde på plats i Zimbabwe för att också, när det fanns wifi-teckning, hålla lite kontakt med familjen där hemma. Genom WhatsApp så synkroniserade vi också våra flighter så att personal från Tdl Advance i Zimbabwe kunde planera en samordnad hämtning (vi 5 från Stockholm och de andra från Malmö och Göteborg).

Efter tv mellanlandningar (Addis-Abeba och Lusaka) så landade vi i Harare. Vi ordnade visum på flygplatsen och passerade tullen utan problem. Sedan hämtade Tdl Advance personal oss och vi åkte direkt till hans klinik i Harare där vi fick de nödvändiga pappren (licencer) för att kunna påbörja vårt arbete.

Därefter bar det av till hotell Bronte i Harare där vi skulle tillbringa första natten för att sedan påföljande dag åka på safari i Imire som vi hade ordnat med tillsammans med några i andra gruppen.

Efter safarituren på söndagen blev vi upphämtade av personal från Tdl Advance. Vi åkte till Spar för att inhandla vatten m.m. Den mesta av maten hade vi tagit med oss hemifrån. Sedan körde vi vidare till Mutare (där vi släppte av våra kollegor i Old Mutare) och sedan vidare till Mutambara där vi skulle vara lokaliserade.

När vi kom fram så visade sig att vårt boende var upptaget men det ordnade sig till slut då vi fick ett annat boende. Vi fick bo i ett ”guesthouse” där vi hade en pastor som tog hand om oss. När vi anlände hade vi ingen el men han ordnade detta genom att slå på ett reservaggregat. Vi drack te och sedan kunde vi gå och lägga oss i bäddade sängar. Mosquitonätet som vi köpt fick vi ingen användning av under resan. Vi hade el, wi-fi, kylskåp, spis på både el och gas.

På måndag morgon kom vår kontaktperson Farai och hans sköterska Tapiua och hämtade oss för att åka till den första skolan. Där gick vi tillsammans med rektorn igenom upplägget (informerade barnen och sedan behandlade) och det vi behövde för att kunna utföra våra behandlingar. Detta gjorde vi på varje ny skola med Farai’s hjälp. Många lärare passade också på att få behandling. En del dagar när vi kom hem från skolan för att packa om för nästa dag så stod det patienter utanför kliniken som ville ha hjälp.

På den första skolan fick vi lagad mat medan på de andra skolorna så blev vi bjudna på läsk och kakor till lunch, vilket kanske inte rimmar så bra med det vi förordade. Vi hade med oss vatten och proteinbars.

Totalt så hann vi med att informera 1680 barn under 2 veckorsperioden, vi screenade 1395, vi fluorlackade 1088 barn, vi fissurförseglade 340 tänder, gjorde 52 fyllningar och extraherade 59 tänder. Vissa dagar var det väldigt varmt vilket gjorde att det var svårt att ta på sig handskarna. Vi använde dubbla handskar vilket gjorde det lättare att byta.

På en av skolorna så startade vi upp ett tandborstprojekt som gick ut på att varje barn fick varsin plastmugg, tandborste och tandkräm. Efter information om hur man sköter sina tänder så gick vi ut för att sätta teori i praktik. Vi valde ut ett träd att samlas vid där barnen fick börja borsta med vår hjälp. Vi fick instruera varje barn hur de skulle borsta. Det fanns en brunn i närheten där vi kunde hämta vatten.

Tandborstarna skall vara på skolan och användas dagligen med hjälp av läraren som vi lärde upp. Förvaringen av muggar, tandborstar och tandkräm var ett problem då det inte fanns några hyllor eller skåp. Farai skulle ordna detta och följa upp tandvårdsprojektet. Han ansvarar också för att byta ut tandborstarna när de slitits ut.

Under helgen, mellan veckorna, så träffade vi den andra gruppen från Old Mutare för att utbyta erfarenheter. Detta gjorde vi på LeopardRock hotellet. Vi gick vi på en safari och badade och solade vid poolen. På vägen tillbaka till Mutambara så köpte vi lite souvenirer.

Därefter väntade en ny vecka med alla nyfikna och glada barn. Det är otroligt att se en sådan glädje trots deras svåra levnadsförhållanden.

Innan vi åkte hem till Sverige så bjöd vi in alla som hjälpt oss under veckorna på en middag i vårt ”guesthouse”. Detta var mycket uppskattat, vi fick med oss bananer från pastorns trädgård hem till Sverige.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail