RESEBERÄTTELSE FANNY FRIDMAN

Afrika-Zimbabwe 4 Juli-21 Juli 2013 med Tandläkare utan gränser

Redan första gången jag hörde talas om tandläkare utan gränser så visste jag att de var något som jag ville göra. Efter att ha betalat in mitt årliga medlemskap hos tandläkare utan gränser så tänkte jag att det var dags. Min ansökan skickades in i mars och efter några veckor så fick jag beskedet att jag kom med till Afrika.. I maj bar det av för ett informationsmöte på Folktandvården i Uppsala. Frågorna var många och det var kul att träffa de som man skulle åka med. Där fick vi materialet som vi skulle ha med oss ner till kliniken i Zimbabwe.

Inför resan behövdes det kontrollera vaccinstatus och en del inköp behövdes göra. Den 4 Juli så tog jag tåget från Lund till Arlanda för ta flyget till Zimbabwe. Väl framme på Arlanda så mötte jag upp med de andra i gänget. Flygresan var lång och inte allt för bekväm men destinationen och spänningen inför vad som skulle komma gjorde att den gick snabbt. När vi anlände till Harare i Zimbabwe så fick vi ansöka om turistvisum och ta oss igenom tullen vilket gick smidigt. På flygplasten blev vi upphämtade och skjutsade till hotellet. Vi befann oss på hotell från fredagen den 5 Juli fram tills söndagen den 7 Juli. Under helgen ordnade vi med förberedelse inför arbetet ute i byarna, och roade oss med safari, reagageklubb och god mat på hotellet.

På söndagen blev vi upphämtade tidigt och resan ut i byarna påbörjades, vilket var en resa i bil på 6 timmar. Väl framme i byn så gick vi till kliniken för att kolla läget och packa upp vårt dentala material. Sedan installerade vi oss i gästhuset, vilket skulle bli vårt hem de närmaste två veckorna.

Det var kallt, mörkt och ruggigt i gästhuset då vi inte hade så mycket el eller vatten.

Kliniken i Mutambara

Vårt arbete på kliniken påbörjades dagen efter och vi skulle ha öppet måndag-fredag 8-19. Informationen om att vi skulle komma hade satts upp runt om sjukhusområdet. Första dagen var det lite trögstartat på morgonen men sedan började flera patienter komma. Till vår hjälp på klinken hade vi Farai som var dental therapistoch Mousa som var hans assistent och som även samtidigt städade på sjukhuset. För att utföra vårt arbete hade vi en behandlingsstol som vi kunde använda oss av då vi hade ström, för övrigt använde vi oss av pinnstolar och ficklampor. Det blev till största del extraktioner på kliniken men även en del depurationer. Efter två dagar på kliniken så packade vi väskan och begav oss ut i en skola närliggande för mer preventiv tandvård. I närheten av byn Mutambara så ligger det en primary school med barn i åldrarna 6-13 år. Efter att ha pratat med rektorn så fick vi tillåtelse att informera, fissurförsegla samt screena alla barnen och lärarna anordnade så att de barn som behövde mer omfattande vård skulle få komma till kliniken veckan efteråt. Under fyra förmiddagar så gick vi till alla klasserna och informerade, fissurförseglade samt screenade alla barn på skolan, vilket var totalt 910 stycken. Barnen var helt underbara och mycket duktiga.

Efter att ha spenderat 1 vecka i byn så åkte iväg på helgen för lite avkoppling på hotell i närheten av Old Mutare, cirka 1 timme ifrån Mutambara. Efter 2 dagar välförtjänt vila så gav vi oss tillbaka till byn för att arbeta vår andra vecka. Under den veckan hade vi ännu mer strömavbrott och brist på vatten på kliniken vilket försvårade vårt arbete något. Efter ett tag så fann vi lösningar på det mesta och lärde oss att improvisera desto mer under arbetetsgång. Vi avslutade sedan vårt arbete på kliniken på fredagsmorgonen under andra veckan för att bege oss tillbaka till Harare. Resan tillbaka var lång och på fredagen var vi tillbaka i Harare för avslutningsmiddag hos Taina och Conny som hade bjudit in oss till sitt hus. Sedan flög jag och en av de andra deltagarna hem till Sverige på lördageftermiddag.

Arbetet ute i byn var givande, lärorikt och spännande.

Fanny Fridman, Tandhygienist

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail